ponedeljek

13

oktober 2014

2

COMMENTS

Majin učni kotiček: 5 korakov za pravilen nanos podlage

Written by , Posted in Ličenje, Majin učni kotiček

Stara zgodba:
Stojim v eni izmed slovenskih drogerij in prisluškujem (baje, da se tega sicer ne sme početi, ker je zelo nevljudno) pogovorom med promotorkami različnih znamk in strankami. “Joj gospa, tale puder bo pa kot nalašč za vašo kožo.” Namaže ga na hrbtno stran dlani in doda: “Pa barva bo tudi taprava za vas”.  V tistem trenutku bi najraje na glas zavreščala “Ja neeeeee, kako lahko stranki prodate izdelek za 50 eur, ko pa ne veste, kakšen je njen tip kože in več kot očitno ne veste, kako se izbere ustrezen odtenek?!”
In to je bil samo eden izmed primerov, ki sem jim prisluškovala!

Kako izbrati pravo podlago za vaš tip kože in odtenek le-te, vam bom povedala v tem prispevku. Še vedno pa sem mnenja, da se je teh stvari bolje učiti “v živo”, zato pa vam svetujem moje super individualne tečaje ličenja.

1. PRIPRAVA KOŽE

Podlago VEDNO (!!!!) nanašajte na čisto kožo. Uporabite nežni čistilni gel ali peno ter tonik za matiranje, oziroma osvežitev.

Da kožo dobro navlažite preden nanesete puder je izjemno pomembno. Zakaj?

  • mastna koža bo v primeru, da vlažilne nege ne nanesete, dobila občutek, da je izsušena in tako proizvedla še več sebuma. Če berete moje prispevke, pa veste, kaj se zgodi, če je proizvodnja sebuma prekoračena. Za mastno kožo uporabite lahko nemastno vlažilno kremo, kot je npr. Avene Cleanance emulzija.
  • suha koža bo “žejna” in bo vase vsrkala vso podlago. Ta potrebuje bolj hranilne kreme (npr. Embryolisse lait-crème concentré).

Ko nanesete vlažilno kremo, vedno počakajte približno 10 minut, preden nanesete podlago. Tako se lahko krema vpije, nanos podlage pa bo lepši in le-ta bolj obstojna.

Primer uporabite v primeru, da želite dolgo obstojnost makeupa. Sama se mu (razen za priložnostna ličenja) poizkušam čimbolj izogniti, saj ne maram občutka večih plasti na koži. Primer, ki sem ga sama preizkusila in garantiram učinkovitost je Smashbox Photo Finish Light (na žalost nedobavljiv v Sloveniji).

krema

2.  PRAVILEN ODTENEK IN FORMULACIJA

Kljub vsem napotkom na spletu, tečajem in nasvetom je “učinek plavajoče glave” še vedno zelo pogost. Učinek plavajoče glave pomeni, da je podlaga vidno svetlejša oziroma temnejša od vratu, oziroma samega telesa. Pri izbiri si morate zapomniti da:

  • podlage NIKOLI (ampak res nikoli) ne izbirajte pod umetnimi lučmi drogerije, saj te odtenke popačijo.
  • podlago testirajte na čeljustni kosti. Prava barva je tista, ki na naravni svetlobi ne bo vidna.
  • podlage ne kupite takoj. Le če jo boste nosili nekaj časa, boste lahko ugotovili ali le-ta oksidira (potemni in pusti tisti grozen oranžni mejnik).

Podlage za suho kožo so večinoma narejene na oljni osnovi (npr. kremni pudri, BB kreme) , medtem ko so tiste za mastno kožo narejene na vodni osnovi. Za mastno kožo so primerni tudi mineralni pudri.

podlaga

3.  PRAVILEN NANOS

Podlage ne nanašajte le do čeljusti, četudi imate perfekten odtenek. Vedno jo je treba “zablendati” tudi po vratu navzdol in v lasišče. To boste nalažje storili tako, da uporabite čopič (npr. Real Techniques Buffing brush).  Ne pozabite predelov oči, šminka pa bo dlje obstojna, če boste podlago nanesli tudi čez ustnice.

Sama BB in CC kreme skoraj vedno nanesem s prsti, medtem ko za tekoče pudre uporabim čopič.

**TRIK MAKEUP ARTISTA**

Če hočete, da so vaše pore manj vidne, za nanos uporabite prej omenjen čopič in podlago nanesite s krožnimi gibi.

podlaga

4.  NE BODITE MALARJI

Podlaga ni namenjena temu, da jo “napacate” na vaš obraz v čimvečjih količinah. V prvi vrsti je še vedno namenjena iznačevanju polti, oziroma prekrivanju manjših nepravilnosti. V primeru, da je vaša koža lepa, potem namesto prekrivne podlage uporabite le obarvano, oziroma BB. kremo. Če imate nepravilnosti le na določenih predelih, prekrijte le te.
Če pa je nečista, in podlago potrebujete na celotnem obrazu, potem to dobro vtrite v kožo (uporabite čopič).

5. PODLAGO FIKSIRAJTE

Uporaba pudra v prahu ni nujna, je pa priporočljiva, še posebej, če imate masten tip kože. Vendar pa pozor, po uporabi pudra ne smete izgledati, kot da ste glavo pomočili v kozarec moke. Z nanos uporabite “fluffy” čopič, ga otresite in nato z lahkimi gibi potegnite po obrazu (se posebej po T predelu).

puder

Upam, da vam je prispevek koristil na poti iskanja podlage. Naslednjič se lotimo korektorja. :)

 

M.

2 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja