četrtek

6

november 2014

2

COMMENTS

Kako se znebiti zamašenih por?

Written by , Posted in Nega obraza

Sedim tukaj v studiu za mizo in razmišljam, česa se naj lotim najprej. Videa, članka, obdelovanja fotografij, odgovarjanja strankam na maile, itd,itd,… Zraven poslušam Backstreet Boys (Helpless when she smiles). Ja, prav si prebrala, Backstreet Boys. Ko se bom tega naveličala, bom začela poslušati glasbo iz mehiških telenovel. Zadnjič sem jo poslušala od 20h pa do 1h zjutraj. Za razliko od marsikoga sem bila dolgo časa strastna fanica le-teh (očitno sem res “pocukran človk”). 😉 Všeč mi je bila Esmeralda, sem jo gledala tudi v drugo, potem Heridas de Amor, Cassandra in še bi lahko naštevala, vendar se bojim, da bi kar na hitro zapustili moj blog. 😀

Menjava teme, menjava teme!

Kaj so zamašene pore in kako pride do njih?

Sebum, ki ga izloča naša koža, se zmeša z odmrlimi kožnimi celicami in umazanijo. Ta zmes potem zamaši lasni mešiček in tako nastane komedon. V primeru ogrcev je odprtina lasnega mešička večja in z vstopom kisika kožna barvila oksdirajo. Tako nastanejo tiste nadležne črne pikice. Če kisik nima vstopa, potem barvila ne oksidiraju, temu pa pravimo zaprti ogrc (whitehead).
Bakterije, ki jih normalno najdemo na kožni površini, lahko zaprti ali odprti komedon okužijo in nastane gnoj, ki povzroči mozolje. V resnejših primerih jih imenujemo cistične akne ali pa ognojke (ture).
Zamašene pore so posledica večih dejavnikov: hormonske spremembe, nepravilna prehrana (khm), uporaba komedogenih izdelkov, pomanjkanje fizične aktivnosti in podobno.

zamašene pore

KAKO SE ZNEBITI KOMEDONOV?

1. Vsakodnevno čiščenje kože

Kožo je treba redno očistiti vseh umazanij, odmrlih kožnih celic, saj bo s tem zmanjšana možnost blokade por. Uporabi nežno čistilno peno ali gel, ki vsebuje nekomedogene sestavine. Pomembno je, da ozdelkov za čiščenje ne menjavaš prepogosto. “Preizkušanje” kateri ti resnično ustreza bo privedlo do le še večih zamašenih por (verjemi, sem to doživela).

Sama svojo kožo že celo leto čistim na (skoraj) isti način. Tu in dam dodam ali odvzamem kakšen izdelek, vendar jih nikoli ne menjavam prepogosto.

JUTRO:
 1. Avene Cleanance Gel
 2. Bioderma Bioderma ABCDerm H2O H20 (micelarna raztopina za dojenčke) ali Nivea Micelarna čistilna voda 3-v-1 (Olje groznih pečk je učinkovito proti aknam)
 3. Vlažilna krema (Weleda Iris vlažilna krema za mešano kožo, o kateri sem že pisala)
VEČER:
 1. Bioderma Bioderma ABCDerm H20 (micelarna raztopina za dojenčke) ali Nivea Micelarna čistilna voda 3-v-1 (z njo odstranim make-up)
 2. Avene Cleanance Gel
 3. Vlažilna krema (Weleda Iris vlažilna krema)

Kot vidiš, je moja vsakodnevna rutina res enostavna. Poleg tega pa, nikoli, ampak res NIKOLI ne grem spat z makeupom na obrazu!

cleanance gel

2. Dodatna nega kože

PILINGI:

Pilingi so izjemno pomembni, saj z njimi odstranite odmrle kožne celice in koži povrnete sijaj. Lahko so mehanski (sama preferiram sladkor) ali pa kemični (AHA IN BHA). Za kožo z nepravilnostmi in zamašenimi porami je (vsaj zame) najboljši piling z medom in limono.

Potrebuješ le:

 • dve žlici medu 
 • dve žlici sladkorja (vsebuje glikolno kislino (AHA kislina), ki pomaga pri obnovi kože in odstranitvi odmrlih celic)
 • limonin sok (vitamin C, ki pomaga odpravljati pigmentne madeže, poleg tega pa je nujen pri nastanku kolagena).

 

paulas choice BHA
 

ALFA HIDROKSI KISLINE odstranjujejo vrhnjo (poškodovano in/ali odmrlo) plast celic in s tem preprečujejo, da bi se pore zamašile. Pomagajo tudi pri svetlenju pigmentnih madežev in madežev, ki so posledica mozoljev oz. nečistoč na koži. Primer dobrega izdelka z AHA kislinami je Afrodita čistilna pena z AHA. V vašo čistilno rutino jo vključite 2-krat na teden.

BETA HIDROKSI KISLINE delujejo tako, da raztopijo maščobo, ki maši vaše pore in s tem preprečijo nastanek komedonov in drugih nečistoč na koži, ki vodijo v akne. Beta hidroksi kisline (BHA) prodrejo globlje v kožo kot alfa hidoksi kisline (AHA). Primer dobrega izdelka z BHA je npr. Paula’s choice SKIN PERFECTING 2% BHA LIQUID EXFOLIANT.

POZOR: BHA in AHA je dobro kombinirati, saj pri nečisti koži AHA kisline odstranijo zgornjo plast povrhnjice in s tem omogočijo lažji dostop BHA kislinam v pore. S tem dosežemo večji učinek čiščenja.

3. Maske

Najbolj učinkovita maska za odpravljanje nečistoč na koži je maska iz zelene gline. Postopek je sila preprost in je naslednji:

 1. zeleno glino zmešamo z vodo,
 2. jo nanesemo na obraz in
 3. pustimo delovati 15 minut.

To ponovimo enkrat tedensko in opazujemo, kako se naša koža čisti :)

Poleg tega pa pazimo:

 • Ne uporabljamo nobenih komedogenih proizvodov (seznam komedogenih sesatavin sem že objavila na blogu).
 • Ne uporabljamo produktov za obraz, ki vsebujejo alkohol, ker dražijo kožo.
 • Izogibamo se izdelkov, ki vsebujejo močne čistilce, ki so komedogeni. SODIUM LAURETH SULFATE je v večini čistilnih sredstev za obraz, v Avene Cleanance ga ni.
 • Na CosDNA.com preverimo sestavine izdelkov, ki jih uporabljamo. Na embalaži lahko sicer piše, da je izdelek nekomedogen, pa vseeno vsebuje komedogene sestavine.
 • NE STISKAMO ogrcev. Velika verjetnost je, da ga ne boš izstisnila celega in posledica bo gigantski mozolj ;).
 • Ne gledamo svojih por v povečevalnem ogledalu!
 • Popijemo 8 kozarcev vode na dan, kar je nasplošno dobro za zdravje, ne samo za kožo.

ZA KONEC: Če imate tudi ve kakšne rutino, ki vam pomaga, jo pa lahko zapišete pod komentarje! :)

Pozdravček,
vaša Maja

2 Comments

 1. Lena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja