sreda

15

januar 2014

3

COMMENTS

Kako sem se v 8-ih tednih poslovila od mozoljev – 1. del

Written by , Posted in Nega obraza

Namen tega članka ni  spuščanje v teoretični del samega bolezenskega stanja, saj vsi približno vemo, kaj akne so. Namesto tega vam bom raje opisala mojo izkušnjo z aknami in predstavila par izdelkov, ki vam lahko pomagajo pri reševanju tega problema.

Naj povem, da sama nikoli, niti v pubereti, nisem imela posebnih problemov z mozolji, pojavil se mi je le tu in tam kakšen, pa še to zaradi neučinkovitega in nepravilnega izstiskanja ogrcev.

Pred približno letom dni pa se je na moji koži kar naenkrat začelo pojavljati vse večje število komedonov, papul in pustul. Vse to je bila posledica uporabe neprimernih izdelkov za čiščenje kože, prehitro menjavanje izdelkov in … neredne in nepravilne prehrane in hormonskih sprememb (prekinitev uporabe kontracepcijskih tablet lahko namreč drastično vpliva na izgled vaše kože).

1. MESEC DECEMBER, JANUAR IN FEBRUAR 2013

Ko sem ugotovila, da se je moja koža spreminjati, je bil čas za paniko. Splet je poln fotografij ljudi z brazgotinami po obrazu, ki so jih povzročile akne, ljudi, ki imajo hude cistične akne, itd. V strahu, da se bo to zgodilo tudi meni, sem kar tekla v lekarno po kup proizvodov, namenjenih mastni koži, koži z močno izraženimi aknami (kot da sem imela močno izražene akne), pilingov, tablet in še bi lahko naštevali. Če se po enem tednu uporabe proizvoda rezultati niso pokazali, sem ga vrgla v smeti in začela uporabljati drugega.

2. MESEC MAREC, APRIL, MAJ IN JUNIJ 2013

Glej prve tri mesece. :)

3. MESEC JULIJ, AVGUST, SEPTEMBER IN OKTOBER 2013

V teh mesecih smo bile z farmacevtkami v lekarni v Kranju že skoraj “na ti”. Še vedno sem se na vse možne načine trudila, da bi našla tisti pravi izdelek, ki bi mojo kožo izboljšal za 200% v samo enem tednu. Joj, kako sem bila neumna.

V oktobru je prišel čas, ko je moja koža izgledala res slabo – kriva pa sem bila sama. Končno (a na žalost veliko prepozno) sem le ugotovila, da mi nenehno menjavanje proizvodov samo škoduje. Obiskala sem kozmetičarko, ki mi je kožo globinsko očistila in naredila diamantni piling (o tej izkušnji bom govorila v prihodnjem članku). Na žalost pa je bila moja koža že čez 14 dni povsem enaka kot prej.

akne
* SLIKA: Na fotografiji he moja koža v oktobru 2013

4. MESEC NOVEMBER IN DECEMBER 2013

V novembru sem se končno odločila obiskati dermatologinjo,  ki mi je postavila diagnozo “papulopustuloza”, ki je srednje huda oblika aken. Predpisala mi je antibiotike Doxy in Belakne gel.

Tukaj se je pravzaprav začela moja pot premagovanja aken.

ObdobjeNapredek / dogajanje
Teden 1:Moja koža je izgledala bolje kot v prejšnjih mesecih, še vedno pa je bila posejana s komedoni. Niso se več pojavljale papule in pustule, rdečica je izginila.
Teden 2:Poznate tisti občutek, ko vas sonce močno opeče in se opečene kože zaradi ostrih bolečin ne morete niti dotakniti? No, takšen je bil občutek po dveh tednih uporabe Belakne gela. Poleg tega se mi je na vratu pojavil velik izpuščaj (verjetno alergijska reakcija na enega od dveh produktov, ki sem jih uporabljala).
Teden 3 - 4:Začetek faze čiščenja kože. Podkožni mozolji, papule, pustule in komedoni. To je bil teden, ko sem se bolj skrivala pred svetom. :)
Teden 5 - 8:Moja koža je z vsakim dnem izgledala bolje. Seveda so kot posledica mozoljev na mojem obrazu ostali temni madeži, ki pa so tudi počasi izginjali. Mozolji se niso več pojavljali, prav tako pa se je zmanjševalo število komedonov. V osmem tednu sta se mi na na levem in desnem licu pojavila dva mozoljčka, vendar pa ju pripisujem predvsem moji "božično-novoletni dieti". :)

Po 8h tednih uporabe Belakne gela in Doxy antibiotikov moja koža izgleda takole:
mm3

Mislim, da si moja dermatologinja zasluži en velik šopek, kajne? :)

2. del članka

Drugi del članka o boju z aknami pride zelo kmalu. V njem bom povedala, katere izdelke uporabljam za čiščenje moje kože in kdaj.
Opisala bom tudi katerim izdelkom se je treba za vsako ceno izogniti.

Vaša,
Maja :)

3 Comments

  1. th
  2. Manca
  3. spell

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja