četrtek

16

januar 2014

1

COMMENTS

Kako sem se v 8-ih tednih poslovila od mozoljev – 2. del

Written by , Posted in Nega obraza

Zaradi same obsežnosti teme sem se odločila, da bom ta članek razdelila v tri dele. V prvem delu ste lahko prebrali, kako sem si sama “zapacala” kožo in kako sem se spopadla z aknami. V drugem delu vam bom predstavila stvari, ki jih je pomembno vedeti, če imate akne. V trejtem delu, ki bo sledil jutri pa vam bom naštela in opisala izdelke, ki so (vsaj meni) pomagali, da se mi je koža popravila za 70%.

1. Stres, tihi povzročitelj aken

Z vprašanjem, ali stres povzroča akne, oziroma stanje še poslabša, so se znanstevniki in dermatologi ukvarjali dolga leta… Nazadnje pa so le prišli do ugotovitev, da celice, ki proizvajajo sebum (oljna substanca) reagirajo na povečanje stresnih hormonov in s tem je proizvodnja sebuma povečana. Ker je tega sebuma preveč, da bi se ga lahko koža sproti “znebila”, se le-ta “zmeša” z bakterijami in odmrlimi kožnimi celicami, to pa povzroči mašenje por in s tem nastanek mozoljev.

Sama sem bila vse do nedavnega prepričana, da je dejstvo, da stres povzroča mozolje, “larifari”.  Nedavno pa so se, zaradi izjemno povečanega obsega dela in s tem stresa, meni poznani osebi vsakodnevno pojavljati novi mozolji. Ti mozolji so začeli izginjati, ko se je obseg dela zmanjšal.  Ker ni bilo nobenega drugega razloga, zaradi katerega bi bila v tako kratkem času na koži tolikšna sprememba, si nisem mogla več zastiskati oči in sem mozolje  pripisala stresni situaciji.

2. Hrana JE pomembna

Tudi glede medsebojne povezanosti hrane in aken, si strokovnjaki še niso “čisto na jasnem”. Pa vendar obstajajo študije, s katerimi je bil dokazan slab vpliv določene hrane in pijače na videz kože. To so predvsem mleko in mlečni izdelki ter pa izdelki, ki vsebujejo veliko sladkorja. Študije so pokazale, da se je kar 86,7% ljudem stanje kože izboljšalo, ko so iz svoje prehrane izključili to hrano in pijačo. Adijo McDonalds in čokoladno mleko. :(

Poleg tega, da izključite iz prehrane vse tiste stvari, ki vam lahko stanje kože poslabšajo, je pomembno, da vanjo vključite tiste stvari, ki vam lahko stanje izboljšajo. To so: Cink, Omega-3 maščobne kisline, zeleni čaj, meta, voda (vsaj 2 litra dnevno), koprive, rdeča pesa, avokado, česen in brokoli (naštela sem samo nekatere).

Fotor0116160341

3. Ne zatiskajte si oči

Ni si lahko priznati, da imate akne, vem. Tudi sama si kar nekaj mescev nisem mogla. Svoje stanje kože sem pripisovala alergijam (na vse možne stvari), slabi krvi, na koncu pa sem prišla celo do tega, da imam glivično obolenje (Pityrosporum Folliculitis je namreč glivično obolenje, ki je zelo podobno komedonom).

Ljudem, ki si nočejo priznati, da imajo akne, ne pa raznih (atopičnih, seboreičnih, …) dermatitisov , ekcemov, rozaceje, … svetujem, naj čimprej obiščejo dermatologa, da jim postavi točno diagnozo, saj se bo le s tem stanje kože popravilo. Prav gotovo se ne bo popravilo s “surfanjem” po internetu in primerjanjem stanja vaše kože s fotografijami na spletu. Verjemite, sama sem to počela pol leta in s tem se je stanje kože le še slabšalo.

In ne, ne veste več od dermatologov. :)

4. Sonce NE pomaga

Res je, da izpostavljanje soncu pomaga pri odpravljanju mozoljev. Sonce namreč suši sebum, ki ga proizvajajo celice. Zaradi tega se pore ne morejo zamašiti in mozolji ne nastanejo. Vendar pa je to samo začasna rešitev, saj koža “postane jezna” in tako proizvede veliko več sebuma kot prej.  Da sploh ne govorimo o tem, da sonce na splošno škoduje koži, povzroči prehitro staranje in kožne bolezni.

5. Prepogosto umivanje povzroča akne

Če imate mastno kožo potem veste, kako neprijetno je, ko se vam koža sveti in zato izgledate kot “disko krogla”. Veste tudi, kako prijeten je občutek, ko si kožo obraza umijete z čistilnim sredstvom. Vendar pa pozor: prekomerno čiščenje kože (več kot 2x dnevno, oziroma 3x dnevno, če imate ekstremno mastno kožo) prav tako povzroči prekomerno proizvodnjo olja. Koža namreč misli, da je izsušena, pošlje urgentni signal celicam za proizvodnjo sebuma, te pa takoj zavihajo rokave. :) Tukaj je isto kot pri soncu in stresu… odvečni sebum se premeša z bakterijami in odmrlimimi celicami in voila, živjo mozolji.

6. Nič se ne zgodi čez noč

Če ste že obiskali dermatologa in vam je ta predpisal antibiotike, kremo, gel ali kakšno drugo sredstvo proti aknam, ne pričakujte, da se vam bo stanje kože izboljšalo takoj. Še več,  8-12 tednov je potrebnih, da boste opazili rezultate. Pred tem bo šla vaša koža skozi več faz: najprej se bo morala navaditi na produkt (moja koža se je začela na veliko luščiti), kasneje se bo začela čistiti (kar bo verjetno povzročilo izbruh mozoljev), šele na koncu pa se bo stanje začelo izboljševati. Pomembno je, DA NE OBUPATE. Sama sem imela po štirih tednih uporabe antibiotikov kožo kot puberetnica, a se nisem dala.  Verjemite, splača se počakati!

To je vse za drugi del članka. Če imate še sami kak nasvet, mi ga lahko brez pripišite pod komentar in se bo znašel v 3. delu. :)

Pozdravček,
Maja

1 Comment

  1. th

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja